Etusivu » Scope Management on paljon muutakin kuin toimintopisteiden laskentaa

Scope Management on paljon muutakin kuin toimintopisteiden laskentaa

”Muutama vuosi sitten huomasin TIVIAn järjestävän kurssin ohjelmiston laajuuden mittaamisesta ja kiinnostuin”, aloittaa sertifioitu Scope Manager Tiina Uutela, ja jatkaa: ”Projekteja käynnistettäessä yritetään ottaa oppia aikaisemmista. Ohjelmistojen tehokkuuden mittaaminen ja etenkin mittaustulosten vertailu on jo organisaation omissa, sisäisissäkin hankkeissa ja projekteissa vaikeaa saati jos haluaisi benchmarkata oman liiketoiminta-alueen muiden toimijoiden tuloksiin. Osallistuin kurssille tavoitteena oppia toimintopistelaskenta Suomessa kehitetyllä, ISO-standardinakin julkaistulla FiSMA-menetelmällä.

Olin yllättynyt koulutusohjelman runkona olevan northernSCOPE konseptin kattavuudesta. Koulutus ei rajoitu pelkkään toimintopisteiden mittaamiseen. NorthernSCOPE-konsepti sisältää myös useita muita projektien ja laajojen hankkeiden arvioinnissa hyödyllisiä menetelmiä. Laajuuden hallinnan tueksi kehitetty työkalu tukee toimintopistelaskennan lisäksi projektin tilannearviointia ja mahdollisuuden varmistaa arvion oikeellisuutta käyttämällä omalta liiketoiminta-alueelta kerättyä tilastotietoa vastaavista projekteista.

Olen kokenut it-alan moniammattilainen tietojärjestelmäkehitykseen liittyvissä tehtävissä ja minulla on myös pitkä tausta ketterien menetelmien käyttämisessä. Olen myös päässyt kokeilemaan puolueettomana Scope Managerina toimimista käytännössä. Opituista menetelmistä omaan ”työkalupakkiini” ovat pysyvästi jääneet tilanneanalyysi ja toimintopistelaskenta ”pikana”. Käytän niitä esimerkiksi projektien aloitusvaiheessa tehdessäni erilaisista ratkaisuvaihtoehdoista aikataulu- ja kustannusarvioita.

Käytännön Scope Manager töistä käteen jäänyt, todella hyvä työkalu on myös tuotelaatumalliin ISO/IEC 25010 perustuva laatuvaatimusten määrittelyrunko. Olen soveltanut sitä hyvin monen erilaisen kohteen laadun varmistamiseen, tälläkin hetkellä se on koko ajan taskussa ja tarpeen tullen saatavilla, kun kehitän yhdessä asiakkaan kanssa kokonaisarkkitehtuurin yhtä osa-aluetta.

Työni on innostavaa, haastavaa ja siihen on helppo uppoutua, jopa liikaakin. On kuitenkin tärkeää, että kuulee asioita myös oman työympäristönsä ulkopuolelta ja saa vaihtaa kokemuksia muiden samojen asioiden parissa työtä tekevien kanssa. Olen jäsen FiSMAn Scope Manager Forumissa, joka on tasokas ja mukava paikka tavata muissa organisaatioissa toimivia kollegoja.”

Jos kiinnostuit Tiinan tarinasta ja innostuit aiheesta, lisää tietoa Scope Managerien koulutuksesta löydät helposti täältä.

Share