Loistavasti menestyvät organisaatiot ovat oppineet keskittymään oikeiden asioiden tekemiseen oikeaan aikaan. Pysyäkseen jatkuvasti menestyksen polulla, ne ovat tottuneet mittaamaan toimintaansa ja lukemaan mittareita. Toimivan mittariston luomisen lähtökohtana ovat organisaation toiminnan tavoitteet. Seuraava askel on selvittää, mitä aiotaan parantaa toiminnan kehittämiseksi ja miten muutos pystytään havaitsemaan. Yleisesti käytetty ja hyvä viitekehys mittareiden valintaan on Goal Question Metrics (GQM) -menetelmä.
Kun tunnemme liiketoiminnan tavoitteet, pystymme selvittämään minkä prosessien parantamisella saadaan tehokkaimmat tulokset. Tärkeää on myös tunnistaa ja muistaa, kenen näkökulmasta mitataan ja kenelle tulokset esitetään. Parhaat mittarit perustuvat yleisesti hyväksyttyihin standardeihin ja mahdollistavat vertailun yli organisaatiorajojen.
Mittareiden yleiset käyttökohteet voivat olla toiminnan ohjaaminen ja kehittäminen. ICT-painotteisten organisaatioiden mittarit voivat liittyä esimerkiksi projektitoimitusten tehokkuuteen tai ohjelmistojen ylläpidon kustannus- ja palvelutasoon.
Hyvien mittareiden avulla voidaan päästä jatkuvan kehittymisen kehälle, huonojen mittarien takia voidaan joutua irtisanomisiin, liiketoiminnan alasajoon ja protestilistalle.
Jos organisaatiosi IT-projektien ohjausjärjestelmän kehittäminen on ajankohtaista, ota yhteyttä ja katsotaan yhdessä mitä puolueettoman asiantuntijan ja tunnustetun GQM-menetelmän avulla voisi asialle tehdä.